Idees

La història de les idees està farcida de gent que pensa.

Ens considerem superiors als animals perquè nosaltres (el conjunt de la humanitat) pensem. Vol dir que, a més de percebre la realitat i d’actuar d’acord a les nostres percepcions, som capaços de generar realitats noves, inventades, imaginades. I les integrem en la realitat sensorial, i actuem sense diferenciar allò que hem après d’allò que hem imaginat.

Veiem que una persona ens mira malament, i creiem que ens té mania i que ens odia. I, per tant, li agafem mania, l’odiarem. O, alternativament, per tant, mirarem de caure-li bé, de fer-la amiga, de canviar el seu sentiment. I tot en base a una interpretació que hem fet d’una mirada. Que potser era, efectivament, una mala mirada. O potser era alguna altra cosa totalment diferent: mal de cap, un pensament recorrent, o uns ulls irritats.

I encara: ens agrada creure que un matí esplèndid, un sol radiant, una pluja fina, un mar encrespat, un vent deliciós o una ombra frondosa són creacions fetes per al nostre benestar. Ho creiem, ho notem, i ens agrada. De fet ens agrada, i per això ho notem.

Algú ens cau simpàtic. Li fem un somriure. Ens fa un somriure: ens estimem. Viurem tota la vida junts, tindrem fills i nets i besnets, crearem un mon nou, omplirem continents. Perquè algú ens ha fet un somriure. O perquè ens ho hem imaginat.

Creiem en déu, perquè si no, no podem viure. Creiem en una vida eterna, perquè si no, la que tenim ens sembla inútil. Creiem en un altre món, en la reencarnació, en els fantasmes o en les bruixes, en els àngels i en els dimonis. En les ànimes que omplen el bosc, en l’esperit dels animals benvolents, en l’harmonia gaia.

Si hi creiem, existeixen. Els hem fet, els hem creat, i els adjudiquem forces superiors a les nostres. Bé.

No hi ha res més cert que allò que creiem.

No hi ha res més evident que allò que volem veure.

Bé.

Trist, incòmode. Però bé.

Si de cas, tinguem-ho present quan pensem que algú ha de morir per una idea. Si de cas, tinguem-ho present quan pensem que algú és inferior a nosaltres per un pensament. O superior. O diferent.

Llavors, millor.